Århus egen hyldest til Bob Marley

Århus egen hyldest til Bob Marley

“Reggae handler om at give slip, åbne op, være tilstede.”

Et møde med Mia Bluhm, sangerinde i Århus´ ny, store Bob Marley-hyldest-band.


“People, make some noise for One Love Marley Band”

Reggae-festival i Århus, en lørdag aften sidst i september. Ind på Voxhalls scene myldrer, 1-2-3…., jeg talte til, at de er 14 på scenen i Århus´ og Danmarks ny Bob Marley-hyldestband. Blandt de 14, Ole Brockmann, en særdeles erfaren herre i dansk reggae, gennem mere end 30 år har Brockmann med bassen lagt bunden i roots-reggae-band´et Slo Down. Men hvor Slo Down spiller eget, originalt materiale, dyrker det ny One Love Marley Band, Bob Marleys udødelige klassikere med kærlighed og respekt.

Bagerst på scenen står Ole “Don Brock”, Brockmann. Forrest har vi Mia, Mia Kamla Marie Bluhm, eller hun danser og synger som One Love´s forgrundsfigur og ligner en kvinde, der kunne have være én af I-Three´s, korpigerne i sin tid med Bob Marley & the Wailers. Mia Bluhm er da osse fra Caribien, født, ikke på Jamaica, men på Trinidad, hvorfra hun, to en halv måned gammel, blev adopteret til en familie i Århus-forstaden, Åbyhøj.

Før Mia Bluhm blev headhuntet til One Love Marley Band, sang hun bl.a. med på et dancehall-album, The Journey From Kingston To Aarhus. Den og andre rejser mellem Århus-bugten og det caribiske øhav fortalte Mia Bluhm mig om, en dejlig dag, hjemme i One Love-hovedkvarteret midt i Århus hos Ole Brockmann og Annie Grundtvig, keyboardspiller i One Love Marley Band. Annie Grundtvig er også via sit eget More Music-firma bandets manager og booker.

-Det var Chris Pinder, en jamaicaner i Århus, der gennem nogen kontakter i Kingston på Jamaica, fik skaffet mig ind og synge i nogen studier derovre, superfedt selvfølgelig. Jeg har været derovre flere gange og oplevet, mærket i krop og sjæl, hvordan reggae kan være en livsstil, hvordan reggae er livsvigtig for dem på Jamaica. Osse som en mulig vej ud af fattigdom.

Fattigdom?

-Ja, reggae, selvom reggae via Bob Marley er slået igennem til middelklassen og i den vestlige verden, så er reggae´en først og fremmest underklassens, de undertryktes musik, fuld af budskaber om at gøre sig fri.

Jeg oplevede det på den måde i Kingston, at jeg for eksempel løb ind i nogen lokale jamaicanere, der viste sig at have et slidt øvelokale i 3 gaderække, i en smal passage – en baggyde med magiske musikere og, hvor det vrimlede med blemåsede børn, rendende rundt og spille på trommer, mens mødrene ordnede og rensede fisk i håndvasken. Det lyder kaotisk, men jeg mødte så meget kærlighed og musikalitet, det var en fantastisk stemning at være i og synge i.

Bob Marley døde i 1981, for mere end 35 år siden. Hvordan er Marley´s status på Jamaica i dag?

-Stor frihedshelt. På linje med Marcus Garvey. Du ser mange husmure med store malerier af Bob Marley, du hører ham hele tiden, han er over det hele. Folk er meget bevidste…


Hvad så med Trinidad, hvor du er født?

-Jeg har to hjem. For nogen år siden fandt jeg mine biologiske forældre på Trinidad, så jeg har en kæmpe familie derovre, rejser derover med mine egne børn lige så tit, som jeg har råd. Musikalsk på Trinidad, når jeg er der, handler det mest om al den lokale musik, soca, calypso, der strømmer ud af højttalerne alle steder, fra radioen, i maxi-taxierne, de offentlige transportmidler.

Vil du sige, når du er født på Trinidad, i Caribien, at du så har fået rytmen, de caribiske rytmer ind i blodet ved fødslen?

-Det kan der godt være noget om, men jeg tror nu, at alle uanset hudfarve, eller hvor de er født, kan finde den earthvibe, den grundpuls, der er i reggae. Se bare på de andre i One Love Marley Band. Hvad mig selv angår, så fortæller mine danske forældre, at jeg allerede da jeg var 10 måneder gammel, stillede mig tæt på opvaskemaskinen, når den var i gang og fandt dens rytme, dansede og vuggede med.

Det kan være Jeres opvaskemaskine havde en indbygget reggae-rytme?

-Haha, det ved jeg ikke. For mig er reggae, ligeså meget som de budskaber, Bob Marley kom med, en følelse i kroppen. Det er svært at forklare med ord, det handler om at give slip, åbne op, være tilstede i reggaen´s rytme, som vi alle sammen er gode til i One Love Marley Band. Jeg elsker, når vi er i øvelokalet, eller på scenen, band´et groover, jeg danser, synger, kampsveder, er på én gang helt væk og samtidig 100 procent tilstede.

Spiller I udelukkende, Bob Marley?

-Ja, det gør vi. Det er simpelthen Marley´s budskaber og genialitet i The Wailers´ musik, vi giver vores bud på og hyldest til.

Men siden Bob Marley døde, er der kommet dancehall, ragamuffin, en masse stilarter, der kommer af reggae?

-Vi vil tilbage til noget roots, til den originale reggae. Det er det, vi forsøger at lave. Vi holder fast i signaturerne fra den originale musik, og så tillader vi os at være nyskabende, ved at lytte til de mange udgaver af en sang og vælge det, der passer godt i vores version. Der kan også komme en idé til koret eller blæserne, som lyder fedt og skal med. Det er vigtigt for os at holde tempoet nede og finde ind til kernen af hver sang

Det er rigtig fedt, supersjovt både at være kreativ med at finde på vores eget og nørde ind i detaljerne af det originale Marley.

Kan I alle Bob Marley´s sange?

-Ole ( Brockmann, bassisten ) kan dem alle sammen, haha. Jeg kan ikke. I One Love Marley Band har vi foreløbig 10 sange, vi virkelig har arbejdet dybt med og har arrangeret, så vi kan tage ud og spille dem. Men der skal flere på, der er flere på vej, som vi glæder os til at komme ud og spille.

Dine yndlings-Marley?’

Them Belly Full. Fordi det er et vigtigt politisk statement, og jeg elsker den energi, jeg finder frem, når jeg synger den. Could You Be Loved, fordi den bare ER dejlig. Lively Up Yourself er jeg vild med lige i øjeblikket. Og So Much Trouble In The World, det er så vigtig en tekst, den siger noget, der er så vigtigt at få sagt i sær i dag. Vi er nødt til at vågne op og ændre vores måde at tænke og leve på, passe på kloden, hjælpe Moder Jord, ellers blir hun bare vred.

One Love Marley Band har i skrivende stund indspillet tre Marley-numre i Bissensgade-studiet i Århus, Is This Love, Could You Be Loved og Coming In From The Cold, der kan streames på diverse tjenester, en video med et mix de tre singler er på vej, det samme er flere livekoncerter.


Følg One Love Bob Marley her:

https://www.facebook.com/onelovemarleyband/

Avatar

Muzeek

Posted in Interviews, Udvalgte musik nyheder
mini_mba

Minuttet før Manegen

Floors Made Of Lava - Samsø Festival 2009Ida KudoJohn AlcabeanEzi Cut <span>by FOTOGRAF: RONNIE BOYKINS JR.</span>Rebecca LouHonkyFablThe RosaPer VersIda KudoFarveblindIda KudoCisserJohn AlcabeanBenjamin Hav - BenalFarveblindThe SongsX Teenage RebelsAlpha MaleCisserBak LindemannLukas Graham - ForumMund De CarloThe SongsFablThe SongsMirja KlippelWhoMadeWhoKaliberThe White DominosPelle Peter Jensen lige før tæppet falder på CosmopolNovemberDecemberThe RitualThe White DominosIda KudoVictor Lausten - Hooha4PRODune Jelling FestivalBak LindemannPilfingerMontiManus BellKasper SpezLive Johansson (Nordic String Quartet)FablThe RitualFarveblindKonkhraAlpha MaleMambe DanoIdaKudoXzibitMambe DanoIda KudoMirja KlippelRebecca LouRebecca LouFew WolvesAuforiMagermaynWhite PonyJohn AlcabeanJærv - Ideal BarFew WolvesKewan Padre - Dansk Melodi Grand Prix 2012

  • FOLLOW YOUR FAVORITE ARTIST!
    Subscribe now !