Blichfeldts hemmelige soloalbum

Blichfeldts hemmelige soloalbum

Brynje Brynje
Muzeek

Fredag før jul var Kaffebar NormannBlichfeldt i Hillerød fyldt til bristepunktet. Anledningen: Kaffebarejeren, Marina Normann Blichfeldts ægtemage, sangeren Anders Blichfeldt udgav karrierens andet soloalbum, Docteur Bob og holdt en festlig reception for den lille ny.

Nu er Anders Blichfeldt jo ikke noget ukendt navn, han har en lang karriere som sanger i Big Fat Snake bag sig, har sunget jazz med blandt andre DR´s Big Band og har de sidste 6-7 år, sideløbende med Big Fat Snake og jazz´en, givet dusinvis af soloshows i det ganske, danske land.

Men til dato, en måned efter udgivelsen af Blichfeldts Docteur Bob, har ingen af DR`s radiokanaler spillet et eneste nummer fra pladen, sangeren har ikke været i MorgenTV2 og synge og blive interviewet, i den trykte presse har der været redaktionel omtale af albummet og anmeldelse i BT som gav 4 stjerner og prædikatet, sjov og følsom.

Vi vender tilbage til den larmende stille medieopmærksomhed, efter at have konstateret, at det er en ekstremt vellydende, yderst personlig og ret så jazz´et plade, Anders Blichfeldt i denne vinter, det kommende forår, har med i bagagen ud til en 40-50 gigs rundt i landet. Og efter, at Blichfeldt har svaret på en byge spørgsmål om, hvad det nu er med ham og Docteur Bob?

Jamen Docteur Bob, det er jo mig. Jeg har et hus i Frankrig, hvor de ikke kan finde ud af at udtale “Anders”, men så hedder jeg “Bo” til mellemnavn, det går lidt bedre, ihvertfald med et ekstra “b”, Bob.

Og Anders Bo blir til Docteur Bob på dit ny album, hvor du i titelsangen synger eller fortæller en lang historie om, hvordan du redder et barn fra druknedøden i Middelhavet og bliver en travl docteur dernede i Frankrig. Holder den historie for et faktachek?

Det vil jeg lade være op til Jer lyttere at vurdere, haha, men der er anden historie, jeg fortæller i sangen Medicin om, hvordan jeg scorede Marina, min kone, da vi var teenagere. Dén historie er 1:1, sådan dét gik til.

Gik hun virkelig med dig hjem fra “Pillen” i Allerød, som du synger i Medicin, fordi du lokkede med et posthorn, du kunne spille Oh Mein Papa på?

100 procent. Jeg har posthornet endnu. Og vi har været samme i mere end 30 år nu og har fået 4 børn.

Èn til flere af balladerne på Docteur Bob er de rene kærlighedserklæringer til din Marina.

Marina har betydet helt utrolig meget, alt, for at vores ægteskab holdt til det stjerneliv jeg levede med Big Fat Snake i 90erne og 00´erne. Når jeg kom hjem fra turnéerne var jeg jo reduceret til salt, syre og tjære. Jeg var højprofileret rocksanger i et stort band, hvor vi havde assistenter til at gøre alt for os. Vi skulle ikke tænke på andet end at stå på scenen og fyre den af i et par timer. Så kommer man hjem, skal selv samle sit våde håndklæde op fra badeværelses-gulvet og stille sig om til at være familiefar og ægtemand. Dér var Marina fantastisk til at docere pisk og gulerod, så jeg kunne finde tilbage til at være Anders og ikke blive ved med at Kong Gulerod, når jeg havde fri fra Big Fat Snake..

Du skulle blive 52, være gift, 27 år med Marina, I skulle have 4 børn, før du kunne skrive en sang som Her Hos Dig til hende?

Sådan var det i mit tilfælde, andre kan måske finde ud af at skrive ømme sange til deres elskede, før de bliver 50. Men det der ligger bag en sang som Her Hos Dig er, at vores kærlighed har været intakt gennem alle årene, dén har aldrig været ved at brænde ud. For mig tog det så mere end et kvart århundredes ægteskab at kunne skønne så meget på vores kærlighed, at jeg nu kan synge den ud.

Da jeg skrev og udgav min første soloplade Uno for 15 år siden, var jeg ikke klar, i 2001 kunne jeg mere finde ud af at spy galde ud og udtrykke mine forgribelige meninger i sangene.

I den sidste sang på Docteur Bob spoler du tilbage til sangen om Tom Dooley, var det den første sang, du lærte at kende?

Det tror jeg, jeg har vel været 5 år, da jeg blev fascineret af den enkle og muntre melodi med den lurende undertone af noget rigtig grimt bagved.

Hvornår fandt du ud af, at den tilsyneladende så glade sang handlede om en mand på vej til galgen?

Haha, ja, i første vers slår Tom Dooley sin kæreste ihjel, i det næste skal han hænges. Jeg har nok været en 8-10 år, da jeg spurgte min far, der spillede Tom Dooley på banjo, hvad det egentlig var, der skete i den sang, og så får en lille dreng jo den første fært at livets alvor..og dødens.

Som en parallel, er det det, du selv gør som Docteur Bob, synger glade, sjove anekdoter det ene øjeblik og dybfølte kærlighedssange det næste?

Det kan du godt sige. For mig som sanger og musiker har det allermest betydet, at jeg altid har værdsat og gået efter både alvor og humor. Humør og humor hører for mig til i musik, jeg er osse vild med Monty Pythons sorte humor uden, at det er dén, jeg selv har brugt. Og Tom Lehrer, der på den gladeste melodi kunne synge den grummeste, mest blodige historie.

I det musikalske udtryk er der meget langt mellem Anders Blichfeldts Docteur Bob og den pop- og bluesrock, Blichfeldt er kendt fra i Big Fat Snake. Hvis der stadig var pladeforretninger tilbage med inddelinger i genrer, skulle vi nok hen under “vokaljazz” for at finde Docteur Bob-pladen.

I virkeligheden kommer det jazzede ud af, at jeg havde en idé om at have backingen til mine ny sange med til mine soloshows, spillet fra en vinylplade på en rejsegrammofon. Det krævede, mente jeg, at det ikke var noget, der var for vildt, med hårde beats. Mere i et mere roligt musikalsk leje i spændet mellem Norah Jones og John Mogensen. Det var det oplæg, jeg havde til trombone-spilleren, Steen Nicolai Hansen, som jeg kender fra mit samarbejde med DR`s Bigband. Steen hjalp mig med at finde de helt rigtige musikere, bassisten Kristine Korb, hendes faste trommeslager, Snorre Kirk og Thomas Bornø på flygel, hamrende dygtige jazzmusikere og så tog det os to eftermiddage at finde udtrykket og øve sangene og to formiddage at indspille dem. Resultatet blev fuldt ud, som jeg havde håbet og forventet. Eller bedre.

Og så har du de fine musikere liggende i rillerne på en vinylplade, som er playback til dine soloshows. Skal du ikke have dem med ud og spille rigtigt, live?

Det sagde og spurgte de osse om, da vi indspillede. Der bliver måske en mulighed eller to til Copenhagen Jazz Festival til sommer. Men det fungerer rigtig fint med backing på vinyl på rejsegrammofon, når jeg er ude. Ikke alene lyder det supergodt, faktisk er indspilningen så god lydmæssigt, at HifiKlubben bruger den som lydreference, men jeg kan osse se, at publikum får julelys i øjnene over at se grammofonen, vinylpladen og så mig sidde på scenen og fumle med pick-uppen for at ramme den rigtige skæring til det næste Docteur Bob-nummer, jeg skal synge.

Som nævnt for mange ord siden er udgivelsen af Anders Blichfeldts ny soloalbum gået hen over hovedet på MedieDanmark, ingen anmeldelser, nul afspilninger i radioen. Blichfeldt har måske medvirket til, at medierne ikke har opdaget pladen ved at begrænse salget af pladen til, ved Docteur Bob-show´ene, i konens kaffebar i Hillerød, og først en måned efter udgivelsen at gøre det muligt at købe albummet som download på nettet.

Docteur Bob kan ikke streames på Spotify eller andre tjenester. Så Anders Blichfeldt er vel selv ude om, at hans ny album er lidt hemmeligt?

Ikke bevidst. Jeg har sendt albummet rundt til alle de relevante på blade, i aviser, radioer og TV. Måske nogen er forvirrede over, at rocksangeren synger jazz, eller osse er jeg ikke interessant mere, fordi jeg er over 50, hvad ved jeg. Men sjovt nok har jeg snakket med og fået en masse gode reaktioner fra en del radioværter. Men radioværterne må bare ikke spille fra pladen, kun undtagelsesvist, fordi mit musikalske indtryk ikke passer ind i de program-formater, værterne er ansatte til at bestyre. Mærkelig verden. Men det er ikke værterne, jeg vil skyde på, det er deres ledelser.

Kan det ikke osse være lige meget? Selv om du fik nok så meget airplay, meget omtale og fine anmeldelser, så sælger musik jo ikke det store, hverken fysisk eller på nettet?

Det er rigtigt. Ingen, heller ikke jeg, kan leve af fysisk salg og download. Det er live, livesituationen, der tæller i dag og, der har jeg ikke noget at klage over. Jeg tror, jeg har en 40-50 Docteur Bob-shows i bogen allerede her i år. Så det giver fin mening, at jeg har skrevet og indspillet 10 ny sange, jeg kan synge, live, for en masse mennesker, som kan købe dem med hjem, hvis de kan lide dem. Jeg plejer at sige, at det ikke er så svært at få et hit, det er 100 gange sværere at blive hængende og holde fast i publikums interesse. Dét går heldigvis meget godt for mig. Men det er da lidt sært, at medierne ikke afspejler den virkelighed, jeg og mine sange kommer rundt i.

Følg Anders Blichfeldt her:

http://andersblichfeldt.com/

Brynje
About

Muzeek

Posted in Interviews, Udvalgte musik nyheder
mini_mba

Minuttet før Manegen

Bak LindemannFablKonkhraRebecca LouThe SongsAuforiFarveblindJohn AlcabeanKasper SpezWhite PonyMirja KlippelMambe DanoAlpha MalePilfingerVictor Lausten - HoohaLukas Graham - ForumKewan Padre - Dansk Melodi Grand Prix 2012CisserIda KudoBak LindemannThe SongsRebecca LouBenjamin Hav - BenalHonkyRebecca LouFew WolvesFarveblindKaliberEzi Cut <span>by FOTOGRAF: RONNIE BOYKINS JR.</span>XzibitThe RitualPelle Peter Jensen lige før tæppet falder på CosmopolFloors Made Of Lava - Samsø Festival 2009Mund De CarloIdaKudo4PROManus BellJohn AlcabeanIda KudoThe White DominosDune Jelling FestivalThe SongsPer VersAlpha MaleJohn AlcabeanWhoMadeWhoIda KudoMagermaynFablThe RosaCisserLive Johansson (Nordic String Quartet)The White DominosMirja KlippelMontiX Teenage RebelsIda KudoThe RitualMambe DanoNovemberDecemberFarveblindFablJærv - Ideal BarFew WolvesIda Kudo

  • FOLLOW YOUR FAVORITE ARTIST!
    Subscribe now !