Fuglen i buret er nu fri

Fuglen i buret er nu fri

Om færøsk-canadiske Lena Anderssens femte album, Eagle In The Sky

10, 11 år siden, tror jeg det var, at jeg første gang stødte ind i Lena Anderssen. Jeg havde lige opdaget Eivør Palsdottir og en tredje færøsk sangerinde, Gudrun Jakobsen var stor i Danmark efter at have vundet Stjerne For En Aften i TV2, dengang midt i 0´erne. Og så kom jeg under vejr med, at Lena, Eivør og Gudrun skulle give en koncert i København, hvor der på plakaten stod: “3 havfruer fra Færøerne”.

Den for mig ukendte af de tre færøske sangerinder, Lena Anderssen, var hende, jeg faldt allermest for ved den havfrue-koncert. Nåja de to andre kendte jeg i forvejen, jeg er stadig stor fan af Eivør, Gudrun ved jeg ikke, hvor er blevet af. Men Lena trådte frem på scenen med en sødme, en bitter sødme, en styrke og inderlighed over i retning mod store kvindelige amerikanske sanger-sangskrivere, Edie Brickell, Patty Griffin, Shawn Colwin, Stevie Nicks fra Fleetwood Mac…og Joni Mitchell. Som jo ikke er amerikaner, men fra Canada ligesom, viste det sig, delvist Lena Anderssen.

Lena Anderssens mor er færing, hendes far norsk, men tidligt udvandret til Canada, og den færøsk/canadiske/norske sangerinde er vokset op og har levet det meste af sin barn- og tidlige ungdom i Canada. Med, har hun fortalt til en blog engang, ikke mindst Karen Carpenters stemme i ørerne. Hvilket, for mig, giver 100 procent mening. Lena Anderssen mestrer, ligesom Karen Carpenter gjorde, at forene det sødmefulde, lyse, poppede med en understrøm af noget mørkere, af den store melankoli.

10 eller 11 år efter Havfrue-koncerten, en håndfuld albums senere, sidder jeg så i Det Færøske Hus i København. Lena Anderssen skal give koncert i anledning af karrierens 5. album, Eagle In The Sky, dagen før udgivet på det lille Horsens-baserede Songcrafter-selskab. Forinden har jeg haft lejlighed til at gennem- og rålytte Eagles In The Sky-albummet. Et album, der flyver højt og flot og fortjener dusinvis af stjernerne på den himmel, vi på en god dag kan opleve som bagtæppe for ørnens vingeslag.

Men lyt selv ved lejlighed og læs her, hvad der kom ud af, at jeg mødte Lena Anderssen inden en i øvrigt fin koncert i Føroyahusid, Det Færøske Hus på Vesterbro i København:

Lena Anderssen: Vores sigøjnerplade. Sådan kalder min partner og producer, Niclas Johannesen og mig Eagle In The Sky,. Fordi den er spillet, sunget, produceret, mix´et og master´et så mange forskellige steder i verden.

Vi begyndte med at indspille trommer og grundbånd i trommeslageren, Matt Chamberlains studie i Los Angeles, vi har lavet overdubs i Chilliwack, Canada, arbejdet med den færøske musiker og producer, Oli Poulsen i Danmark, mixet i Norge, har brugt strygere fra den makedonske radios symfoniorkester og har haft børnekor i et studie på Færøerne, hvor vi osse har brugt Vesturkirkjan i Torshavn til at indspille violin og bratsch på titelsangen. Folk-sangerinden, Christine Collister har sunget korstemmer ind på Isle Of Man i det irske hav, i Sydney, Australien og i L.A. og til sidst er pladen blevet master´et i Nashville.

Har I været med selv, alle stederne?

Ja, næsten. Vi var der ikke selv, men via Skype, da de makedonske stygere indspillede i Skopje. Christine Collisters kor-vokaler har hun selv indsunget på sin laptop på i L.A., Sydney og hjemme på Isle Of Man. Men ellers har Niclas og jeg været tilstede hele vejen rundt.

Det vigtigste for os har været, at der er mennesker, vi kender bag hver tone på pladen, at vi ikke har skudt genveje ved at bruge programmeringer og samplinger.

Det næsten eneste kontinent, hvor Eagle In The Sky ikke er blevet til på, er Afrika, men sangen Sorry That I Made You Cry har noget guitar med et afrikansk touch og lyder som en sang, der kunne have været med på Paul Simon´s Graceland?

-Airjj, tak, jeg elsker Paul Simon. Det begyndte med, at Niclas fandt et guitarlick, der havde den der legende afrikanske lyd og måde at danse og vikle sig rundt på. Derfra udviklede sangen sig helt af sig selv, med den stærke rytmik og harmonika´en, som de sydafrikanske musikere, der spiller på Graceland, osse bruger. Vi havde ingen idé om, at vi skulle have vores eget Graceland-nummer med, det opstod bare. Og sådan er det med hele albummet, det er opstået helt organisk med vores mavefornemmelser som kompas.

Hvor det musikalske udtryk på Eagle In The Sky, med Niclas Johannesen for bordenden i producerstolen, er et resultat af de to´s fælles, forenede kræfter, så er teksterne på pladen, Lena Anderssen´s helt egne, stærkt personlige, nærmest en sangcyklus, baseret på sangerinde-sangskriverskens barne- og ungdomsår i Canada med en, hvad hun selv kalder, dysfunktionel familie. Der var masser af kærlighed mellem Lena´s færøske mor og norsk/canadiske far og deres fire børn, betoner hun. Men far´en var alkoholiker. Dét satte sit præg på familielivet og hendes opvækst.

Lena Anderssen: -Det skulle være en hemmelighed, at min far drak. Vi måtte ikke snakke om det, vi levede på en løgn. Det er det, jeg synger om i titelsangen,Eagle In The Sky, det fuglebur, jeg var lukket inde i, og først efter teenageårene i Canada kunne bryde ud af, da jeg fandt ud af, at buret slet ikke var låst. “It was just the fear that kept me there”, det var angsten for, hvad der ville ske, hvis vi brød tabuet, der fik mig til at føle mig som fuglen i buret.

Hvad skete der efter at den lille fugl nu er brudt ud af sit bur og kan flyve højt på himlen som en stolt og fri ørn?

-Ikke noget, specifikt sådan lige her og nu. Det har været en langsom proces, der begyndte med, at min mor tog mig og mine søskende med tilbage til Færøerne, da jeg var 17. Fra da af har jeg langsomt kunnet lære at begynde at flyve frit

-Men det er først nu, at du som voksen kvinde kan synge og skrive sange, der viser tilbage til de grimme ting, du oplevede som barn og ung?

-Jeg synger osse, i de ny sange, om meget af det gode og kærligheden, jeg fik i min barn- og ungdom i Canada. Det er vigtigt for mig at fortælle, at samtidig med alt det grimme og dårlige, var der kærlighed og kærlighed giver håb.Men det er rigtigt; selv om der altid har været tema´er om problematiske ting, så har jeg aldrig været så konkret som på Eagle In The Sky og de andre sange på albummet.

Har det været svært at konfrontere de dårlige sider af din barn- og ungdom?

-Det er svært, måske lidt ubehageligt for mig, at blotte mig og fortælle som nu i et interview, om dengang. Det har jeg faktisk aldrig rigtig gjort før. Men jeg har jo altid levet med de følelser i mit liv, med bitterheden, vreden, frustrationerne. Jeg kender de følelser så godt, de er en del af mig, og nu er jeg endelig kommet derhen i mit liv, hvor jeg kan slippe følelserne fri og lade dem spille med i mine sange.

Det må være dejligt for dig. Hvad tror og håber du på, at andre kan bruge det til, at lytte til dine sange?

-Jeg ved, at jeg ikke er alene om at have haft en dysfunktionel opvækst, eller at have levet igennem eksistentielle kriser, som jeg osse synger om. Det er jo ikke for at føre mine erfaringer frem som noget specielt. Enhver må og kan tolke de ting, jeg synger om, ind i deres egne liv, hjælpe dem med at finde deres egen sandheder, bryde ud af deres egne bure. Og først og sidst forhåbentligt nå til den erkendelse, at der altid er håb, selv når det ser sværest ud. Life is precious, livet er så dyrebart.

Var den sætning Lena Anderssen lod hænge i februarluften i Det Færøske Hus på Vesterbro, København, før partner-producer-guitaristen, Niclas Johannesen kaldte til lydprøve på aftenens koncert. Når du læser dette er Lena og Niclas hjemme på Færøerne efter veloverstået danmarksturné. Der er planer om en ny turné hernede til efteråret. I mellemtiden, hvis der er retfærdighed til, så har deres Eagle In The Sky fløjet højt og vidt omkring og andre, mange andre end mig vil have nydt det mesterstykke af en sigøjnerplade de to fra det høje nord har beriget os med.

Jawbreak Joe

Muzeek

Posted in Interviews, Udvalgte musik nyheder Tagged with: , , , , , , , ,
mini_mba

Minuttet før Manegen

Rebecca LouJohn AlcabeanFarveblindMagermaynKonkhraJohn AlcabeanBak LindemannFew WolvesAlpha MaleIdaKudoIda KudoThe White DominosXzibitWhite PonyFablFablMambe DanoFew WolvesWhoMadeWhoFarveblindJærv - Ideal BarFablLive Johansson (Nordic String Quartet)Rebecca LouKaliberMirja KlippelCisserAuforiThe SongsDune Jelling FestivalThe White DominosFarveblindPelle Peter Jensen lige før tæppet falder på CosmopolNovemberDecemberPilfingerJohn AlcabeanKasper SpezBak LindemannFloors Made Of Lava - Samsø Festival 2009Ida KudoRebecca LouThe RosaVictor Lausten - HoohaX Teenage RebelsAlpha MaleMirja KlippelLukas Graham - ForumEzi Cut <span>by FOTOGRAF: RONNIE BOYKINS JR.</span>CisserIda KudoManus BellThe RitualThe RitualBenjamin Hav - BenalMontiThe SongsThe SongsMambe Dano4PROMund De CarloIda KudoKewan Padre - Dansk Melodi Grand Prix 2012Ida KudoPer VersHonky

  • FOLLOW YOUR FAVORITE ARTIST!
    Subscribe now !