Lydekspert om Morricone

Lydekspert om Morricone

Selveste Maestro Ennio Morricone kaldte i fredags til audiens i Forum, hvor han med 200 håndplukkede musikere fremførte sine episke mesterværker.

Vi tog derfor en snak med Danmarks lydnørd nr 1 ,tonemester Peter Albrechtsen, dagen før koncerten.

Du er en af landets bedste lydeksperter, og derfor er det måske dig vi skal bede forklare hvad ham Ennio Morricone egentlig kan..??

Ennio Morricone er ikke blot en af alle tiders filmkomponister, men en af alle tiders komponister i det hele taget. Selv dem, som ikke kender hans navn, vil nikke genkendende til flere af hans udødelige temaer, uanset om det så er tonerne fra The Good, the Bad and the Ugly, mundharmonikaen fra Once Upon a Time In the West eller de melankolske tårepersere fra Cinema Paradiso, for nu blot at nævne et lille udpluk – legenden har lavet over 500 soundtracks! Hans betydning for moderne musik er nærmest umulig at overvurdere, for hans sublime melodier og altid hyperkreative arrangementer har inspireret alle fra Radiohead, Portishead og Jay-Z til Metallica, Herbie Hancock, ja, endda Mark Knopfler. Ja, det er sindssygt forskellige navne, men det siger bare alt om, hvor mange forskellige genrer, Morricone fusionerer i sin musik. Det er helt vildt.

Metallica fans kender ham (måske indirekte) fra introtemaet til koncerterne, Western-nørder har nydt hans skærende stemningstoner og nutidens stærkeste enmandshær i Hollywood, Quentin Tarantino har temaet op med ham i The Hateful Eight.

Hvad har mandens værker betydet for underholdningsbranchen..?

Utroligt meget. Som jeg sagde før, så har han inspireret et hav af musikere, men selvfølgelig også utroligt mange filminstruktører og filmkomponister. Noget af det fantastiske ved de gamle spaghetti-westerns var også, at Morricone kørte parløb med instruktøren Sergio Leone allerede fra manuskriptplan og skrev meget af musikken, før filmoptagelserne overhovedet gik i gang. Det var dengang i 1960’erne fuldkommen uhørt, men man kan virkelig mærke det i den helt utrolige musikalitet, der er i de film, og denne særlige arbejdsmetode har inspireret mange generationer af filmmagere lige siden. Jeg er selv varm fortaler for, at komponisten skal være integreret i processen på en film fra starten, og på en film som Idealisten begyndte komponisten Jonas Struck også at skrive musikken, før filmen blev indspillet. Det er vildt inspirerende for alle – også skuespillerne, som får mulighed for at høre musikken under optagelserne. Morricone er en vanvittig visionær filmkomponist på mange måder.

Du har mødt manden selv i Rom for nylig.

Hvordan var det?

Det var jo en fuldkommen enestående oplevelse. Han boede lige midt i det centrale Rom, og han havde den lækreste luksuslejlighed i tre etager. Men samtidig var der ikke noget opstyltet over det hele – hans kone gennem hele 60 år trissede rundt og lavede te, og da han ikke taler engelsk, foregik det hele med tolk, men det er den samme tolk, han har haft i årevis, så hun føltes også som om hun var en del af familien. Han skal tiltales ”Il Maestro”, men når man har haft en karriere som Morricone, er det sgu ok med bare en lille smule nøkker. Jeg ville alligevel ikke kunne få mig selv til bare at sige ”goddaws, Ennio”.

Skal du opleve hans show som fan eller prof. Lydekspert?

Helt klart som fan, men den professionelle lydekspert i mig frygter selvfølgelig for Forums berygtede betonakustik. Jeg håber virkelig, at Morricone har medbragt en lydmand, der er yngre end ham selv, og som kan holde styr på det kæmpe orkester og kor, som kommer til at gjalde løs. Samtidig vil jeg dog sige, at en af de bedste lydende koncerter, jeg nogensinde har oplevet, var Nine Inch Nails i Forum, så det kan godt lade sig gøre at lave luksuslyd i den forvoksede bunker på Frederiksberg. Jeg krydser fingre. Og glæder mig som et lille barn.


Både Muzeek´s udsendte og Peter Albrechtsen var henrykte over det spektakulære show.
Og lyden VAR fantastisk..

Jawbreak Joe

Muzeek

Posted in Interviews, Udvalgte musik nyheder
mini_mba

Minuttet før Manegen

Few WolvesKewan Padre - Dansk Melodi Grand Prix 2012The RitualThe RitualDune Jelling FestivalCisserMagermaynAlpha MaleMontiMirja KlippelCisserIdaKudoFarveblindMambe DanoFarveblindFablEzi Cut <span>by FOTOGRAF: RONNIE BOYKINS JR.</span>John AlcabeanPilfingerKaliberThe White DominosFarveblindFloors Made Of Lava - Samsø Festival 2009The SongsHonkyJohn AlcabeanAuforiBak LindemannMirja KlippelWhoMadeWhoLukas Graham - ForumRebecca LouKonkhraIda KudoIda KudoManus BellPelle Peter Jensen lige før tæppet falder på CosmopolThe Rosa4PROKasper SpezNovemberDecemberMund De CarloIda KudoIda KudoFablIda KudoJohn AlcabeanThe SongsFew WolvesFablThe SongsRebecca LouRebecca LouX Teenage RebelsBenjamin Hav - BenalJærv - Ideal BarMambe DanoAlpha MaleThe White DominosLive Johansson (Nordic String Quartet)XzibitBak LindemannWhite PonyVictor Lausten - HoohaPer Vers

  • FOLLOW YOUR FAVORITE ARTIST!
    Subscribe now !